Beste bezoeker,

Geen plaatjes? Geen filmpjes? Geen leuke animaties of interactiviteiten en alleen maar kale tekst?

Op deze website vindt u inderdaad geen C.V. of uitgebreide documentatie, foto’s en video’s van alle theatervoorstellingen, performances, installaties, projecten en kunstwerken die ik de afgelopen vijfenveertig jaar heb gemaakt. Ik zal proberen in het kort uit te leggen waarom.

Mijn generatie is zo'n beetje de laatste waarvan het leven niet tot in detail is vastgelegd. Sinds kort is iedereen immers druk bezig met het registreren en documenteren van zo’n beetje alles wat men meemaakt. Van geboortevideo tot uitvaartspeech, het wordt allemaal vastgelegd en bewaard en het zal niet lang meer duren voordat ieders bestaan volledig is geconserveerd – alle stappen geteld, alle handelingen geregistreerd, alle ervaringen opgeslagen, alle sensaties voor altijd met iedereen gedeeld.

Waar de mensheid het tot nu toe moest doen met een beperkte hoeveelheid snippers, flarden en scherven van louter de meest opmerkelijke personen en meest gedenkwaardige gebeurtenissen, beschikken wij dus binnenkort over een dataset met álle bezigheden en álle ervaringen van álle mensen.

Deze data – vrijwillig afgestaan, heimelijk ontfutseld door bedrijven of onbezonnen verzameld door overheden – zal een onvoorstelbare hoeveelheid informatie over het doen en laten van de menselijke soort bevatten. En ongetwijfeld zal deze efficiënte bundeling van kennis over onszelf en onze plek in het universum diezelfde plek radicaal en definitief veranderen.

Ik heb geen zin om deel te nemen aan deze grote evolutionaire sprong voorwaarts. Ik wil niet voor eeuwig als korreltje informatie voortbestaan in een kluit data, maar kies ervoor gewoon te verzinken in een zee van vergetelheid. Een paar jaar geleden ben ik daarom begonnen met het wissen van mijn digitale voetafdruk door alle informatie over mijn werk volledig van het internet te verwijderen.

Doel van dit nieuwe project is simpel: typ mijn naam in bij een zoekmachine en je krijgt enkel een verwijzing naar deze website. Het archief van al mijn werk bevindt zich in het beveiligde, niet-publieke deel van de website die wordt gehost op een server in mijn balkonkast. Bij mijn overlijden zal deze server worden afgekoppeld van het internet en ik hoop dat mijn nabestaanden hem vervolgens diep zullen begraven of ergens ver in zee dumpen.

Ik heb dus geen enkele behoefte om iets met het nageslacht te delen. Maar met de levenden wissel ik graag ervaringen uit. Iedereen die nieuwsgierig is naar mijn werk of verder wil praten over de ideeën achter dit nieuwe project kan mij dus uitnodigen voor een kopje koffie. En wie oprecht geïnteresseerd is, wil ik misschien ook wel toegang verschaffen tot het digitale archief.

Anderen zullen het hier moeten doen met wat losse gedachten over de problemen en consequenties van dit project. Of u kunt in de marge een paar schilderijen bekijken die ik hier zonder tussenkomst van een galerie kan aanbieden. Deze zijn vanzelfsprekend ook niet bedoeld voor de eeuwigheid want gedoemd om tot stof vergaan, maar tot die tijd kunt u er voor een schappelijk prijsje nog even van genieten.

Maar eerlijk gezegd denk ik dat u uw geld beter elders aan de meest vergankelijke van alle kunsten kunt besteden door gewoon weer eens een kaartje voor een theatervoorstelling te kopen. Tussen de korte (en soms ook wat langere) besprekingen van alle voorstellingen die ik heb bezocht, zit vast wel iets dat u ook interessant lijkt.

Ron Peperkamp

Mail: ron[at]peperkamp.nl

Laatste nieuws

6 april 2024

Drieluik

Een oude vriend/verzamelaar is zijn opslag aan het opruimen en hij heeft besloten om een aantal werken terug te geven aan de kunstenaars. Zo staat... meer »

14 oktober 2023

Nieuw atelier

Ik zat even vreselijk in mijn rats want de Hartwig Foundation begint binnenkort met de verbouwing van de oude rechtbank en als tijdelijke gebruiker... meer »

29 maart 2023

Uitnodiging presentatie catalogus KRB

Op zaterdag 8 april bent u van 13:00 tot 17:00 uur welkom in mijn atelier in de oude rechtbank aan de Parnassusweg 220 in Amsterdam Terwijl... meer »

ELDERS IN DE THEATERS

5 juli 2024

Second thoughts & The Second Woman

Een beetje laat deze reactie, maar ik loop al een week te denken over de marathon-performance The Second Woman van Nat Randall en Anna Breckon:... meer »

30 juni 2024

Micromeningen juni 2024

Een overzicht van de voorstellingen die ik deze maand heb gezien – met mijn ongevraagde, ongepaste en schandalig ongenuanceerde mening in... meer »

25 juni 2024

Schieten op de Girls & Boys

De reprise van een indrukwekkende monoloog over een thema dat mij bijzonder interesseert, geschreven door een gevierde auteur en gespeeld door... meer »