Nieuws
ARCHIEF:

dinsdag 9 maart 2021

Frictie, ethiek in tijden van dataïsme

Ik zit al een tijd aan te hikken tegen het bespreken van een paar interessante boeken die de afgelopen tijd zijn verschenen. Maar door een wat merkwaardig toeval kreeg ik van een oud buurmeisje opeens zo’n vijftig schildersdoeken in mijn schoot geworpen. Die kon ik natuurlijk niet ongebruikt in een hoek laten liggen en dus ben ik mij al maanden aan het verliezen in geklieder met potjes olie, flessen terpentijn en tubes verf.
Tijdens het schilderen heb ik natuurlijk breed uitlopende recensies geschreven maar helaas is het nog niet gelukt om die daadwerkelijk op schrift te stellen. Ik laat het hier daarom maar even bij een korte tip.

Frictie is het tweede boek over dataïsme van de door mij zeer bewonderde Miriam Rasch. Ik was bij de boekpresentatie en wist meteen dat dit een buitengewoon interessant boek zou worden. Inderdaad bespreekt Miriam hierin zo’n beetje alle dingen die mij ook bezig houden. Vooral haar betoog over hoe het wezen van data iedere ethische beschouwing uitsluiten is erg sterk. Ook fraai hoe zij hierin het idee van Simone de Beauvoir betrekt dat juist onze feilbaarheid de essentie van ons ethisch bewustzijn vormt.

Wie geen tijd heeft om dit boek te lezen, kan ook kijken naar deze lezing die Miriam onlangs voor IMPAKT (Centrum voor Mediacultuur Utrecht) heeft gegeven. In feite een korte samenvatting van dit belangrijke boek.

Frictie